Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира редица държавни институции за решение на Енергийния системен оператор (ЕСО) да заплати

...
Антикорупционният фонд (АКФ) сигнализира редица държавни институции за решение на Енергийния системен оператор (ЕСО) да заплати
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд даде теца на Доган на ДАНС и НАП

Антикорупционният фонд (АКФ) алармира редица държавни институции за решение на Енергийния системен оператор (ЕСО) да заплати милиони левове за леден запас на ТЕЦ–Варна, чийто мажоритарен притежател е почетният председател на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Според АКФ техническата редовност на теца е под въпрос, което е предпоставка за евентуална опасност за енергийната сигурност като част от националната сигурност на България. В тази връзка фондът е подал сигнал до ДАНС, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Сезирана е и Национална агенция за приходите поради подозрения за отбягване на налози при придобиването на централата от Доган. Пред " Сега " шефът на АКФ Бойко Станкушев уточни, че институциите към този момент са удостоверили, че са получили жалбите.

Според Станкушев  " задълбоченият разбор на историята на ТЕЦ–Варна – от приватизацията през 2006 година до 2017 година, когато нов собственик става варненска компания без никакъв опит в енергетиката, до август 2018 година, когато Доган купува мажоритарен дял – поражда редица тревожни въпроси за опцията на държавните институции да пазят публичния интерес в обстановки, в които са намесени основни материални ползи на авторитетни лица “.  " В началото на 2019 година ТЕЦ–Варна открива процедури за възлагане на публични поръчки за ремонт на шести блок. Съгласно обосновката на поръчките ремонтите са извънредно незабавни поради значителни пробиви и сериозно изтъняване на детайли от котелната система, към този момент довели до поредност от насилствени прекъсвания на блока и неуправляемост на процесите. Според управлението на теца тези условия сочат недобра експлоатационна надеждност и евентуално редовно авариране на котела по време на работа в бъдеще. Това на процедура значи неспособност да бъдат изпълнени договорните връзки с Енергийния системен оператор (ЕСО).   Впоследствие управлението на теца отсрочва ремонтите за 2020 година заради икономическа нецелесъобразност ", се споделя в позицията на АКФ.

Фондацията напомня, че ЕСО избира ТЕЦ–Варна, след като държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 “ изненадващо се отхвърли от към този момент извоюван контракт за даване на леден запас. Така през 2018 година ТЕЦ–Варна получава 27.7 млн. лева. само за обезпечаването на леден запас. Тецът е получил и спомагателни заплащания в незнаен размер за активиране на леден запас. " В края на юни следва нов търг за леден запас за идващ едногодишен интервал. Щом ЕСО не ревизира експлоатационната валидност на претендентите за леден запас и незабавните поправки на блок 6 са отсрочени за 2020 година, ако ТЕЦ–Варна завоюва новия търг, рискът за енергийната сигурност на страната е още по-съществен ", безапелационни са от АКФ.

 

Доверие

Попитан от публицисти в Народното събрание дали би вложил в ТЕЦ–Варна, депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който за четвърти път от началото на мандата си през 2017 година реши да посети работното си място, отговори сбито, че " постоянно би вложил в планове на господин Доган ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР